Meteen naar de content

Gratis verzending > €20 | 150+ ★★★★★ reviews

  Gripkracht vs levensverwachting

  Gripkracht gelinkt met gezondheid

  Een sterke grip is niet alleen van belang bij het tillen van een zwaar gewicht, het beklimmen van rotsen of bij het geven van een goede handdruk, maar het is ook een indicatie voor een goede gezondheid. Tal van onderzoeken hebben namelijk geconcludeerd dat gripkracht een sleutelfactor is voor het verlengen van je levensduur. Sterker nog, gripkracht is betrouwbaarder dan bloeddruk als het gaat om levensverwachting. Een sterke handdruk is niet alleen handig, maar heeft dus meerdere gezondsheidsvoordelen! 

  stevige handdruk

  Gripkracht

  Een sterke gripkracht is een combinatie van een sterke knijpkracht en sterke onderarmen en is voor velen sporten een bepalende factor voor optimale prestatie, dit geldt bijvoorbeeld voor boksen, klimmen en krachttraining. Tegenwoordig hebben de ‘millennials’ een zwakkere grip vergeleken met de jongeren van 30 jaar geleden. Dit zou vooral komen door de verschillen in levensstijl. Terwijl de jongeren van 30 jaar geleden nog veel vaker buitenshuis fysieke activiteiten deden, zijn jongeren nu vaak binnenshuis actief met minder fysieke activiteiten. Helaas voor de jongeren vereist het vasthouden van de tablet of controller een stuk minder gripkracht dan het beklimmen van een boom o.i.d. Deze verandering in levensstijl is volgens verschillende onderzoeken niet positief voor de gezondheid en zou zelfs kunnen zorgen voor een minder lange levensduur!

  Gripkracht vs Levensverwachting

  Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de test met de handgrip het nauwkeurigste is vergeleken met alle andere spiertesten. Meerdere onderzoeken hebben al aangegeven dat als het gaat om de algemene gezondheid en levensduur, gripkracht een sterke indicatie is in welke staat van gezondheid je bent. Daarnaast hebben is het ook zo dat de sterkte van de gripkracht een goede voorspeller is voor het aantal ziekenhuis opnames bij ouderen. Patiënten die een betere gripkracht hebben worden sneller ontslagen uit het ziekenhuis dan degene met een zwakkere gripkracht.

  Uit onderzoek van Reuters Health, waar 500.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar werden onderzocht, werd zelfs geconcludeerd dat een zwakke grip sterk gelinkt is aan veelvoorkomende ernstige ziektes (hart, kanker en luchtwegen.)

  ‘Each 5-kg (11-lb) increment of grip strength below these thresholds was tied to a 20 percent increase for women and a 16 percent increase for men in the risk of death from all causes...For death from heart disease, the risk increased 19 percent for women and 22 percent for men. For death from respiratory disease, the increase was 31 percent for women and 24 percent for men, and for deaths from all cancers, the increase was 17 percent for women and 10 percent for men.’ Bron: Reuters

  Griptraining

  Uit verschillende onderzoeken is dus gebleken dat je gripkracht een belangrijk effect heeft op je gezondheid, tijd voor actie dus! Om te zorgen dat je je grip verbeterd kan je griptraining in je routine zetten. Kijk gerust op onze andere blogs om meer te weten te komen over griptraining. Met griptraining bedoelen we training waarmee je de gripkracht versterkt, dit kan je bijvoorbeeld doen met onze gouden gripper of andere artikelen uit ons assortiment. Met ons wijde assortiment zal er vast en zeker wel iets voor jou bij zitten!

  Bronnen:

  https://www.reuters.com/article/us-health-grip-strength/strong-grip-may-predict-longer-life-at-all-ages-idUSKCN1IM1TA

  https://news.umich.edu/people-with-low-muscle-strength-more-likely-to-die-prematurely/

  laat een reactie achter

  Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd