Meteen naar de content

Gratis verzending > €20 | 200+ ★★★★★ reviews

    'Maar... waarom zou ik mijn grip trainen?'

    'Maar... waarom zou ik mijn grip trainen?'

    Goeie vraag!

    Bij ons draait natuurlijk alles om het trainen van een ijzersterke 'Gouden' grip, maar waarom zou je dit eigenlijk willen?

    Train je gripkracht namelijk niet al indirect tijdens bijv. deadlifts en pull-ups? En wat heeft het voor nut om dan ineens een hele sterke gripkracht te hebben? 'Doe mij maar gewoon grotere biceps!' zul je misschien denken.

    Grip- en onderarmtraining is naar onze mening één van de meest onderschatte aspecten van een heleboel sporten. Wij geven je graag 4 redenen waarom.

    Groei je armen door je grip te trainen

    1. Groei je armen

    Wil jij grote armen? Lekker strak in je shirtje zitten? De mouwen van je shirtje op spanning hebben staan?

    Dan denk je waarschijnlijk, net als de meeste mensen, dat biceps en triceps hier het meest belangrijk voor zijn. Begrijp ons niet verkeerd, deze spiergroepen zijn zeker belangrijk en zien er fantastisch uit als ze goed ontwikkeld zijn.

    De grote onderschatte factor hierin is echter de onderarm. Wanneer deze goed is ontwikkeld, neem je het uiterlijk van je arm pas echt naar een volgend niveau. Zonder een set machtige onderarmen krijg je nooit de 'volle' look in je armen waar mensen naar op zoek zijn.

    Geloof je ons niet? We laten het graag zien aan de hand van twee voorbeelden. 1 persoon met grote biceps, maar kleine onderarmen. De andere persoon is een wereldklasse armworstelaar met enorme onderarmen, maar relatief slecht ontwikkelde biceps. Zeg nou eerlijk, welke arm ziet er indrukwekkender uit?

    Onderarmen trainen Grote onderarmen

    Oh ja, als extra bonus: in tegenstelling tot je biceps en triceps zijn je onderarmen het hele jaar door in volle glorie te bewonderen. In de winter kun je altijd je mouwen opstropen en in de zomer vallen ze precies onder de rand van je tshirt. 

    2. Blessurepreventie

    Er lijkt wel een wereldwijde epidemie te heersen aan tennisellebogen, golfersellebogen en tendonitis. Deze blessures komen bij veel mensen terug en beperkt zich zeker niet alleen tot sporters.

    Veel mensen met een kantoorbaan klagen bijv. over RSI, tenniselleboog en andere pijntjes.

    Oké, maar wat heeft griptraining hier nu mee te maken?

    Door griptraining maak je de pezen en spieren rondom je onderarm een stuk sterker. Dit kan je helpen om verschillende blessures te voorkomen.

    Hoe sterker deze pezen en spieren namelijk zijn, hoe beter ze weerstand bieden tegen blessures.

    Naast dat je natuurlijk je spieren traint, is een bijkomend voordeel dat ook de botdichtheid toeneemt. De botten in je polsen en elleboog zullen sterker worden nadat je de spieren hieromheen meer traint.

    Sterkere botten + sterkere spieren + sterkere pezen = minder kans op blessures.

    Zorg wel dat je de onderarmspieren zelf in balans houdt. Geef dus ook genoeg aandacht aan de spieren die voor extensie zorgen, in plaats van alleen de spieren die voor flexie zorgen (knijpen).

     

    3. Spill-over

    Gripkracht is één van de meest onderschatte aspecten van veel verschillende sporten. Van strongman tot judo en van klimmen tot armworstelen. Gripkracht is een cruciaal element in al deze sporten.

    Vreemd dus dat nog maar weinig sporters dit direct trainen! Tegelijkertijd een mooie kans dus voor jou om hier een concurrentievoordeel te behalen t.o.v. je mede-atleten en je eigen prestaties naar een hoger niveau te tillen.

    Een eerste voorbeeld is vechtsporters. Sporters actief in judo, jiujitsu, worstelen, MMA etc., zullen allemaal kunnen bevestigen dat gripkracht een belangrijk element is in hun sport. Grote onderarmen en gespierde handen tonen niet alleen kracht aan, maar de sterke grip hiervan is ook van groot nut als je iemand vastpakt.

    Als tweede voorbeeld gaan we naar de krachtpatsers van de wereld: strongman, powerlifters, crossfitters, bodybuilders, etc. Ook zij zullen allemaal het belang van een sterke grijpkracht inzien. Het gaat bijv. vrij lastig worden voor een strongman om even een 300kg farmers walk uit te voeren op een helling van 30 meter lang zonder een brute knijpkracht te hebben.

    Verder hebben we nog sporters zoals klimmers en armworstelaars die met hun gripkracht het verschil kunnen maken. Klimmers vallen of staan (hangen in dit geval) bij het hebben van de juiste gripkracht. Hun hele lichaamsgewicht hangt vaak aan 1 hand, dus een sterke grip is van levensbelang.

    En hé, zelfs al ben je niet bezig met sport. Die boodschappentassen moeten toch eigenlijk wel in 1x vanuit de auto je huis in... Om nog maar niet de spreken van de jampotjes die altijd zo moeilijk opengaan!

    Hoe train ik mijn gripkracht

     

    4. Het is hartstikke leuk!

    We kunnen je wel allerlei rationele voordelen blijven geven, maar misschien nog wel de belangrijkste van alles is... het is leuk!

    Je kunt constant voor PR's gaan, je progressie makkelijk bijhouden en je zult merken dat je erg snel vooruit gaat. Je kunt een heleboel variatie aanbrengen in je oefeningen. Van handknijpers tot de power roller, en van gripblokken tot de thumb war. Mogelijkheden genoeg!

    Wat verder fijn is aan griptraining is dat het je zenuwstelsel niet zo uitput. Wanneer je bijv. voor een PR wilt gaan voor een squat of deadlift, moet je lichaam echt wel even herstellen hierna.

    Griptraining gebruikt alleen de spieren in de onderarm, dus dit zal lang niet hetzelfde uitputtende effect hebben op je lichaam als bijv. een squat/deadlift. Maak je echter wel klaar voor een flinke verzuring in je onderarmen ;).

    Ook is de kans op blessures minimaal. Bij grote compound oefeningen kan er van alles en nog wat fout gaan. Rugklachten, je linkerschouder die weer opspeelt tijdens het bankdrukken, je meniscus die er ineens mee ophoudt tijdens een zware squat, etc. PR's zetten op griptraining is zo veilig als het maar zijn kan!

    laat een reactie achter

    Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd