Meteen naar de content

Gratis verzending > €20 | 200+ ★★★★★ reviews

  Het belang van gripkracht voor atleten

  Het belang van gripkracht voor atleten

  Het leven van een topsporter draait vaak volledig om zijn/haar trainingsroutine en dieet. Alles moet perfect zijn, zeker aan de top. Voor dit soort sporters kan iedere procent van verbetering een wereld van verschil maken.

  Er wordt van alles en nog wat uit de kast gehaald om maximaal te presteren. Echter, wanneer is de laatste keer dat je iemand zijn grip hebt zien trainen? Als je in dezelfde wereld leeft als wij is het antwoord waarschijnlijk: bijna nooit.

  Vreemd, want gripkracht is een cruciaal aspect voor een grote variëteit aan sporters. Van armworstelaars tot klimmers, van powerlifter tot judoka’s en van bodybuilders tot MMA-vechters. Als het aan ons ligt is gripkracht één van de meest onderschatte factoren in veel verschillende sporten.

  Tegelijkertijd is dit goed nieuws voor alle sporters en atleten die zich hier wel mee bezig houden. Jij kan met een ijzersterke grip namelijk een mooi concurrentievoordeel halen t.o.v. je mede-atleten en je eigen prestaties naar een hoger niveau tillen. Hier hoef je natuurlijk geen topsporter voor te zijn. Ook als je enige doel gewoon is om zelf beter te worden kun je hier genoeg voordeel uit halen!

  Een eerste voorbeeld is vechtsporters. Sporters actief in judo, jiujitsu, worstelen, MMA etc., zullen allemaal kunnen bevestigen dat gripkracht een belangrijk element is in hun sport. Grote onderarmen en gespierde handen tonen niet alleen kracht aan, maar de sterke grip hiervan is ook van groot nut als je iemand vastpakt.

  Worstelen griprkacht

  Vrijwel al deze vechtsporten worden namelijk beoefent met een open hand. Wanneer je weet dat jouw gripkracht vele malen sterker is dan die van je tegenstander, kun je hierdoor makkelijk zijn handen en armen controleren. Ook bij het uitvoeren van houtgrepen, take-downs en andere bewegingen kan een sterke grip het verschil maken.

  Als tweede voorbeeld gaan we naar de krachtpatsers van de wereld: strongman, powerlifters, crossfitters, bodybuilders, etc. Ook zij zullen allemaal het belang van een sterke grijpkracht inzien. Het gaat bijv. vrij lastig worden voor een strongman om even een 300kg farmers walk uit te voeren op een helling van 30 meter lang zonder een brute knijpkracht te hebben.

  Deadlift en grip training

  Voor powerlifters is het bijv. weer extra belangrijk bij deadlifts, aangezien in veel competities wrist straps niet worden toegestaan. Je kan dan nog zo’n sterke rug en benen hebben, maar als je grip het gewicht niet aankan dan gaat de lift niet door.

  Ditzelfde geldt natuurlijk voor alle andere sportschooloefeningen waarbij je gripkracht wordt belast. Pull-ups, rows, curls, etc. Je bent uiteindelijk slechts zo sterk als je grip, en als die je in de steek laat is het game-over.

  Voor bodybuilders is er nog een extra voordeel, aangezien een set ontwikkelde onderarmen veel kan toevoegen aan het uiterlijk van een bodybuilder. Mede door alle plaatjes van Arnold Schwarzenegger, met zijn beroemde biceps pose, zijn de meeste mensen gehersenspoeld met de gedachte: grote biceps = grote armen. Sterk ontwikkelde onderarmen zullen hier echter veel meer aan bijdragen dan de biceps.

  Verder hebben we nog sporters zoals klimmers en armworstelaars die met hun gripkracht het verschil kunnen maken. Klimmers vallen of staan (hangen in dit geval) bij het hebben van de juiste gripkracht. Hun hele lichaamsgewicht hangt vaak aan 1 hand, dus een sterke grip is van levensbelang.

  Armworstelaars kunnen hun sterke grip gebruiken om hiermee de hand van de tegenstander te controleren, om vervolgens met zijn krachtige onderarmen de tegenstander zo snel mogelijk te pinnen.

  Armworstelen en griptraining

  Samenvattend, gripkracht is een belangrijke factor voor atleten in veel verschillende sporten. Een sterke gripkracht kan voor jou het verschil maken in jouw sport. Er zijn verschillende oefeningen voor grip training, zoals handknijpers, farmer walks, dead hangs, grip tools, etc. Wij wensen je alvast veel succes met trainen, zodat jij zo snel mogelijk een ‘Gouden Grip’ hebt!

  comment 1 opmerking

  F
  Frits Pel calendar_today

  Ik mis getallen, zoals bv hoeveel kg knijpkracht heeft een zwaar gewicht judoka, etc.

  laat een reactie achter

  Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd